Nieuwe napjes blijven te lang nat.

Stel hier je vragen over te gebruiken aquareltechnieken of materialen of geef zelf de beste Tips&Tricks.

Moderators: AtelierBrigitte, Mariska, nancy_kelpie, Skarbog, Laikipia

Plaats reactie
CarmenM
Berichten: 2
Lid geworden op: za okt 28, 2023 11:29 pm

Nieuwe napjes blijven te lang nat.

Bericht door CarmenM »

Hallo. :help:

Misschien kan iemand me vertellen wat er aan de hand is. Ik heb een mooi metalen Van Gogh aquarel cadeau gekregen,het is de eerste keer dat ik die merk gebruik. En mijn probleem is dat na gebruik blijven de napjes gewoon te nat, en zelf als ik een paar uur wacht om de aquarel weer dicht te doen, de volgende dag blijken een goede aantal napjes gewoon aan de mengpanel van de aquarel te zijn geplakt, en bij het los maken, wordt altijd een kliederboel. Zie foto aub.

Of is dat normaal bij deze merk?Groetjes.

Carmen.
Bijlagen
kliederboel..jpg
*Kees
Berichten: 87
Lid geworden op: zo dec 23, 2012 3:03 pm

Re: Nieuwe napjes blijven te lang nat.

Bericht door *Kees »

Beste Carmen,

Ik neem aan dat je niet aquarel maar aquareldoos bedoelt. Fabrikanten verkopen verf in tubes en in napjes. Bij sommige merken is het exact dezelfde verf (bijvoorbeeld Daniel Smith). Echter, blokjesverf moet oplosbaar worden gemaakt met water, en om dat proces te vergemakkelijken voegen sommige fabrikanten iets extra's toe. Mogelijk heeft Talens (Van Gogh verf is de studiekwaliteit van Talens) dat iets te enthousiast gedaan, waardoor het wel erg lang zacht blijft.

Ik gebruik meerdere merken door elkaar. Bovendien vul ik zelf mijn napjes uit tubeverf. Met Talens Rembrandt (de kunstenaarskwaliteit) en Daniel Smith heb ik nooit dergelijke problemen. Omdat ik juist graag wil dat verf makkelijk oplost, gebruik ik ook vaak Sennelier. Deze Franse fabrikant voegt honing toe aan de verf, juist om het oplossen te vergemakkelijken, maar de keerzijde is dat sommige kleuren, zeker met warm weer, ook wel lang kleverig blijven.

Je kunt trouwens je vraag gewoon aan Talens stellen: https://www.royaltalens.com/nl/over-roy ... s/contact/ .

Het zou wel leuk zijn als je het antwoord met ons deelt.

Groeten, Kees
Plaats reactie