Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Agenda en verslagen over evenementen en exposities. Ook de plaats voor workshops en andere cursussen.

Moderators: AtelierBrigitte, Mariska, nancy_kelpie, Skarbog, Laikipia

Plaats reactie
basart
Berichten: 3
Lid geworden op: ma jun 13, 2022 8:41 am
Contacteer:

Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door basart »

Hallo,

Ik sta in augustus 2022 een namiddag-avond op de kunstmarkt in Bergen Binnen (Noord-Holland) met mijn gouache schilderijen.
Het is licht impressionistisch werk met name landschappen e.d. (van 20x20 cm tot 70x70 cm). Ik ben overigens een amateurschilder (autodidact).

Ik heb in 2019 eerder gestaan op deze kunstmarkt (voor de eerste keer), ik had toen wel prijskaartjes aan mijn schilderijen te hangen. Ik kreeg toen wel van de organisatie te horen dat ik te laag in de prijzen zat.

Maar mijn vraag is, is het überhaupt verstandig om je schilderijen te beprijzen? Of kun je beter in een gesprek aftasten wat iemand bereid is om te betalen. In 2019 was het beeld wisselend de ene kunstkraam geeft wel prijzen en de andere niet. Maar wat is nu het slimst.

Alvast dank.

Met vriendelijke groet
Bas
Laatst gewijzigd door basart op ma jun 13, 2022 9:31 am, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Eric61
Berichten: 413
Lid geworden op: zo jan 02, 2022 4:47 pm

Re: Prijskaartjes aan schilderen op kunstmarkt?

Bericht door Eric61 »

Als het de bedoeling is om te verkopen kan je bijna niet anders dan 'je prijs' etiketeren.
Je weet toch ook graag hoeveel je moet betalen voor uw materiaal? Lijkt me dus volkomen logisch om een prijsaanduiding te geven.

Succes! :paint:
basart
Berichten: 3
Lid geworden op: ma jun 13, 2022 8:41 am
Contacteer:

Re: Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door basart »

Bedankt Eric, ik neig zelf ook naar prijskaartjes overigens. Ik irriteer mij er ook in winkels aan als er labels ontbreken, hoewel een kunstmarkt niet helemaal te vergelijken is met een winkel.

Maar eigenlijk vroeg ik het om twee redenen:

- Het kan mensen juist wellicht afschrikken als het te laag geprijst is, in de trand van 'dat kan nooit wat zijn' en men dus doorloopt.

- Waarom er kramen zijn waar geen prijzen te vinden zijn. Mijn inziens kan dat twee redenen hebben: men is alleen hobby-matig bezig en is oprecht niet zo geïnteresseerd om iets te verkopen (de contacten zijn al voldoende) OF het zich in het hogere prijssegment bevindt en men via onderhandelen een prijs wil bepalen.
Gebruikersavatar
Eric61
Berichten: 413
Lid geworden op: zo jan 02, 2022 4:47 pm

Re: Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door Eric61 »

Wat is een 'goede' prijs...
Iemand die je werk waardeert zal niet op een euro kijken.
En hoe bepaal je de waarde van je werk.
Ik zou het begot niet weten. Jij weet wellicht al uit ervaring wat je kan vragen.
Alvast veel succes! 👊
basart
Berichten: 3
Lid geworden op: ma jun 13, 2022 8:41 am
Contacteer:

Re: Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door basart »

Dank voor je reactie.

Een extreem lage insteek is:
(breedte in cm + hoogte in cm) * factor =bedrag in euro

een factor voor een beginner is bijvoorbeeld 1.
dus schilderij van 20 x 20 cm = 40 euro.

Groet
Bas
Gebruikersavatar
Philomeen
Berichten: 99
Lid geworden op: zo okt 27, 2019 11:15 am

Re: Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door Philomeen »

Ik persoonlijk vind die insteek van een formule onzin.
Je hebt talentvolle beginners die echt super werk maken en natuurlijk de minder talentvolle mensen die enorm veel plezier beleven aan hun creativiteit, maar waar je al bang bent dat ze je met een verjaardag willen verblijden met iets waar je nog niet mee nagesmeten wil worden. Het is ook vaak hoe overtuigd je bent van je eigen werk.
Ik had hetzelfde probleem en kreeg ook te horen dat ik te laag met prijzen zat. Maar i.t.t mijn buurvrouw die mooi werk had, maar ook een prijskaartje van een Galerie er aan had hangen, verkocht ik wel en zij niet. Zij kreeg ook regelmatig de opmerking dat het werk goed was, maar ook weer niet zo goed. De hoge prijzen maakten mensen ook afkerig werk in opdracht te laten maken bij haar. En zo ging ik naar huis met een vollere beurs en nieuwe opdrachten en zij met een slecht humeur.
Ik denk dat je gewoon voor jezelf een prijs moet maken. Verkoop je veel, de prijs omhoog aanpassen. Verkoop je niets, dan ben je misschien toch te duur. Wanneer het hobby is, en je hoeft er je boterham niet mee te beleggen, dan is het toch ook al leuk wanneer iemand enthousiast is, het schilderij wil kopen, ook al is het dan niet de hoofdprijs. Dan is elke euro leuk meegenomen en kan je weer nieuw materiaal kopen om verder te gaan met je hobby! Hebben jullie allebei plezier.
Gebruikersavatar
Maria_Anne
Berichten: 9125
Lid geworden op: wo mei 07, 2008 5:00 pm
Contacteer:

Re: Prijskaartjes aan schilderijen op kunstmarkt?

Bericht door Maria_Anne »

Je loopt tegen twee zaken aan.

Allereerst welke prijs. Hier zijn meer discussies op dit forum van voorbij gekomen met oa ook die formule (>>klik<<). Die formule is leuk als je echt niet weet waar je moet beginnen, maar ik zeg (en doe) altijd: je moet er happy mee zijn. Als je iets verkocht hebt en iets wringt nog, dan zat je te laag. Kijk ook eerlijk naar concullegas met hetzelfde niveau. Prijs jezelf en je concullegas niet de markt uit! Te bescheiden zijn voedt onze consumptiemaatschappij. Anderszins leeft ook weer een tendens dat iedereen alles maar kan, zelfkritiek is geen aangeboren talent bij velen.

Ten tweede vraag je je af of je je prijs moet tentoonstellen. Ik denk dat dat wel handig is. Als je ‘al onderhandelend’ tot een prijs komt, kan een beetje antisociaal persoon misbruik van je goedheid maken en afdingen. Op kunst kun je niet afdingen, of moet je niet willen. Als je met veel werk en veel verkoop de dag afsluit heb je misschien te laag gezeten, kan prima zijn of niet (zie vorige alinea). Als mensen maar tijden nooit wat van je kopen ben je wellicht niet kritisch genoeg. Het bespaart je in ieder geval van deze ingewikkelde gedachtengang in het moment zelf als je vooraf de prijs bepaalt, en het maakt het laagdrempeliger voor mensen om eea aan je te vragen als ze al zien wat voor vlees ze in de Kuip hebben.
Voor mijn portfolio, kijk op: MariekedeStip
Plaats reactie