Fixeren van grafiet tekening

Stel hier je vragen over te gebruiken technieken of materialen (potlood, houtskool, pastelkrijt, pentekening etc.) of geef zelf de beste Tips&Tricks.

Moderators: AtelierBrigitte, Mariska, nancy_kelpie, Skarbog, Laikipia

Plaats reactie
Margha
Berichten: 42
Lid geworden op: do nov 22, 2012 5:05 pm

Fixeren van grafiet tekening

Bericht door Margha »

Hallo,

Ik ben bezig met een grafiet tekening, ik tekenen met verschillende hardheden. Is het verstandig om hem te fixeren als hij straks klaar is? Wat is jullie er ervaring.

Alvast bedankt.
Gebruikersavatar
Maria_Anne
Berichten: 9125
Lid geworden op: wo mei 07, 2008 5:00 pm
Contacteer:

Re: Fixeren van grafiet tekening

Bericht door Maria_Anne »

Nooit gedaan, omdat fixatief altijd iets met je kleuren doet (dus ik verwacht dat het het papier donkerder maakt). Ik lijst werk altijd goed in, dan is het wat mij betreft voldoende beschermd.
Voor mijn portfolio, kijk op: MariekedeStip
Katharina
Berichten: 318
Lid geworden op: wo mar 29, 2017 4:48 pm
Contacteer:

Re: Fixeren van grafiet tekening

Bericht door Katharina »

Ik heb vroeger (met mijn niet toereikende studentenbudget) mijn houtskooltekeningen gefixeerd met gewone meest goedkope haarlak van een bekende dogisterijketen (zag laatst dat een pasteltekeninaar haar pan pasteltekeningen nog steeds met haarlak fixeerde overigens).
Wij maakten onze schetsen destijds op kasakapapier en ik kan je vertellen dat dat niet vergeelde. Papier was weliswaar getint, maar ik zag geen kleurverschillen. Later (met een iets royaler te besteden budget) heb ik een pastelfixatief genomen.
Tegenwoordig, fixeer ik ook niet. Ik lijst, net zoals Maria_Anne al aangeeft, mijn werk in of ik leg het tussen glassine papier weg in mijn tekenmap.
Plaats reactie