goedkoop acrylverf, nadelen?

Stel hier je vragen over te gebruiken technieken of materialen (olieverf, acrylverf etc.) of geef zelf de beste Tips&Tricks

Moderators: AtelierBrigitte, Laikipia, Mariska, nancy_kelpie, Skarbog

Ingeborg
Berichten: 423
Lid geworden op: di jun 29, 2010 11:31 am

goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Ingeborg »

wat maakt nu eigenlijk amsterdam merken van talens zoals bv expert beter als de goedkope bv 'van eyck' van de action, ik merk zelf dat de beter kwaliteiten dikker zijn, dus ws meer harsverhouding hebben dan de goedkopere. Misschien ook betere of meer pigmenten? en hoe zit het met de kleurhoudbaarheid, ik dacht dat het 'm daar vooral in zit als er dus iid minder hars en minde rpigment inzit?
maar if so, dan maakt het toch niet uit als je het werk daarna vernist? (concludeer ik misschien heel dommig.. :? ) Dan kan de kleur toch niet zomaar vervagen die zit dan toch onder de vernis 'gesloten'? Dus ..ik snap het even niet. ik zit nogal met budget dus in principe wil ik graag de goedkope merken kopen maar ik wil ook goed kwaliteit en houdbaarheid dus koop steeds de betere merken. Dus hoe zit dat eigenlijk?

weet iemand daar meer over?
alvast bedankt :)

Gebruikersavatar
Rebecca
Berichten: 1509
Lid geworden op: ma nov 13, 2006 5:28 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Rebecca »

Naar mijn weten gaat het inderdaad om het pigment en de lichtechtheid. Minder verf nodig voor hetzelfde kleurresultaat. Ook zou het lekkerder werken en natuurlijk langer in dezelfde staat blijven. Echter vraag ik me af in hoeverre het belangrijk is dat het 50+ jaren blijft hangen..

Zelf werk ik nog weinig met verf. Maar omdat ik altijd begonnen ben met 'bouwmarkt' materialen, stoor ik me niet zo snel aan een materiaal. Dus heb ik er niet zo'n kijk op of het echt beter of slechter werkt. De werken die mijn opa maakte zien er nu ook nog prima uit, niet verkleurd oid. Aan de andere kant weet ik natuurlijk niet hoe het eruit zou zien als hij betere kwaliteit verf had gebruikt. :)

Wat betreft het vernissen, komt licht niet door het vernis heen?

Ik snap het dilemma tussen financien en kwaliteit. Ik zit nu ook met dezelfde vraag, ik heb een opdracht voor een doek van 70 bij 140 cm, en met 'rembrandt' verf oid wordt dat wel erg duur. Opdracht is voor vrienden die puur materiaal betalen :)

Margareth
Berichten: 3776
Lid geworden op: za apr 24, 2010 11:14 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Margareth »

Ik heb ook wel eens verf van de action gekocht. Het grote verschil met de betere merken is inderdaad het pigment, ik vind ze dus wat waterig. Daarnaast vind ik de betere verf meer glanzen en komen de kleuren stralender over, maar of dat een ramp is? Niet bij alle kleuren merk je dat het gebrek aan pigment, maar bij de lichtere kleuren wel heel goed. Vooral bij wit is dat heel goed te merken. Zo af en toe gebruik ik de goedkope verf als onderlaag. Maar ja, je budget is leidend zou ik zeggen en ik heb geen idee of de kleuren van de goedkope merken sneller vervagen.
Je weet het pas als je het hebt uitgeprobeerd.

Overzicht beschikbare ATC = KLIK

Horizon
Berichten: 427
Lid geworden op: di jun 16, 2009 11:44 am

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Horizon »

De samenstelling van de betere verf is gewoonweg beter. Het bindmiddel en additieven plus pigment zijn van betere kwaliteit.
Ik kocht ooit tegen beter weten in een pot van de action. Ik weet bijna zeker dat dit geen acryl maar muurverf was. De geur vertelde al genoeg, na hier beroepsmatig duizenden liters hiervan hebben verstreken.

Gebruikersavatar
LeonieL
Berichten: 2132
Lid geworden op: di apr 14, 2009 3:13 pm

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door LeonieL »

Van pigment en alles heb ik geen verstand. Ik weet alleen dat de verf van Artigo (Xenos. 5 euro per grote tube geloof ik.) wel fijn is. misschien is het omdat ik niet beter weet?! Ik weet het niet xD
Gezellig dat je er ook bent :D

Gebruikersavatar
Arisos
Berichten: 228
Lid geworden op: vr nov 27, 2009 5:57 pm

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Arisos »

Goedkope verf

nadelen:
weinig pigment in de vef-> meer lagen verf nodig om tot een zelfde resultaat mee te komen als goede verf-> dus meer tijd investeren.
niet lichtechte (goedkope)pigmenten-> Kleuren verschieten en veranderen in de loop van de tijd.


Er word bij dit soort merken voornamelijk bezuinigd op de pigmenten, maar ook de bindmiddelen zijn soms heel slecht.
Sommige tubes stinken gewoon als je ze openmaakt:(

Hoe beter de kwaliteit, hoe meer je er voor betaald.
Bij de betere merken heb je ook informatie over welke pigmenten in de verf zitten en info over de lichtvastheid van de pigmenten.

pigmenten kunnen verkleuren onder invloed van licht.
Hoe minder licht er op valt hoe beter de pigmenten het volhouden.
Een dunne laklaag houd zeer weinig licht tegen dus dit is niet een echte bescherming hier tegen.

Is het belangrijk dat je schilderij niet verkleurt?
Mischien niet voor jou, maar hoe zit het met de gene die het schilderij eventueel koopt?


Pigmenten zijn duur, maar pigmenten geven wel je schilderij de kleur die je nodig hebt:)

Ingeborg
Berichten: 423
Lid geworden op: di jun 29, 2010 11:31 am

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Ingeborg »

bedankt ik kan het nu ook ene ander beter uitleggen waarom ik met goede kwaliteit schilderen wil.Ze snappen soms niet dat ik qua inkoop soms bv 80 euro kwijt ben dan, als ze het met action prijzen uitreken en nog niet op de helft komen, dus ja ook kopers denken er soms makkelijk over ze denken al al gauw dat het niks uit maakt.
Ik schilder met acryl meestal met het merk Talens, Amsterdam standaard en/of Amsterdam expert.

Darkje
Berichten: 1284
Lid geworden op: zo dec 31, 2006 3:10 am

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Darkje »

Mijn zusje van 12 krijgt wel eens goedkope verf omdat ze maar een 'amateur' is en toen ze een keer met mijn (dure) verf werkte (ze had geen wit en blauw meer, dus gaf ik haar een beetje van mijn voorraad) en sindsdien wilt ze ook niet meer zo met goedkope verf werken. Echt veel tijdgewin, mooi van kleur en dichtheid, ...


Het kwaliteit is dus beter. Gohja, sommige mensen willen wél dat het schilderij jaren meegaat, bvb het portret van hun baby. Ze zien het soms als een erfstuk dan, dat heb ik al gemerkt bij enkele klanten van mij.

Gebruikersavatar
dheusden
Berichten: 7820
Lid geworden op: zo feb 13, 2011 12:58 pm

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door dheusden »

Gewoon Amsterdam Acrylverf gebruiken, goede kwaliteit/prijsverhouding, zo min mogelijk verdunnen.

alfa
Berichten: 45
Lid geworden op: di apr 27, 2010 8:40 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door alfa »

Het een en ander is al eerder genoemd, het wordt een lang verhaal, maar hoofdoorzaak is pigment.
In Golden of Artist (W&N) (top acryl) zit bijv. max hoeveelheid pigment.
Amsterdam Expert of ARA ongeveer 75 % pigment
van Gogh 60%
Amsterdam (standard) en Galeria (W&N) zo'n 40 %
Action (van eyck), kwantum, wibra of benzine pomp verf vermoedelijk 20% of minder. Ik twijfel wel eens of het pigment is (dus lichtecht) of gewoon een kleurstofje....

Wat zit er dan voor de rest in? Vulmiddel of krijt :(

Daarnaast ook de is ook de soort pigment van belang. In de betere verven zit bijvoorbeeld cadmium (voor geel/oranje/rood) Dat is de beste keus en de enige manier om geel, oranje of rood dekkend en intens te krijgen. En tja, cadmium is nou eenmaal erg duur. Net zo als echte Cobalt en goeie ultramarijn en diverse andere pigmenten. Bij de betere verven heb je dan ook voor 1 merk 3, 4 of zelfs wel 9 prijsseries. Dat zegt niets over de kwaliteit, maar alleen maar wat over de kostbaarheid van het gebruikte pigment. Door het vele pigment is de verf inderdaad ook wat dikker (pasteuser). Goedkopere dus studiekwaliteit als amsterdam strandard of Galeria hebben redelijk goede alternatieven gevonden voor de duurste pigmenten, om zo de kosten te drukken. Action verf (ed) wil de "verf" nog goedkoper in de schappen hebben liggen en gebruikt dus nog goedkopere pigmenten (of wat dan ook).

Sla deze alinea gerust over, dit is meer een persoonlijke verbazing over de hedendaagsche maatschappij en den onwetende mensch :wink:
Reken maar eens terug. Als je voor 1,65 een van Eyck tube koopt, en de Action heeft ondanks de lage prijs een grote marge (weet ik toevallig) en ook nog eens 19% BTW dan is de tube met verf misschien voor een 70 cent ingekocht. Dan is het vervoerd uit china (?) en heeft de producent er natuurlijk ook aan verdient. Plastic tube met dop en opdruk kost ook nog wat. Dus hoe duur zou de kosten van de verf kunnen zijn? "Pigment" mag dan echt niet meer dan een paar cent hebben gekost, toch?

Goede en veel pigmenten daar kan je veel meer tussen of meng mee kleuren mengen! ook lekker.

Bindmiddel, bij de betere acrylverf is dat Acrylcopolymeer bij de rommel van action en zo lijkt het wel houtlijm. Echt bindmiddel droogt transparant op, vergeelt niet, verkruimelt niet en blijft ook niet plakkerig. W&N (Winsor en NEwton) Artist' kwaliteit heeft zelfs een bindmiddel dat tijdens het drogen vrijwel geen kleur verschil tussen nat en droog toont. (daarom lijkt je kleur soms de volgende ochtend minder mooi)

Trouwens glimmende oppervlaktes (natte verf of glanzend vernis) geeft diepere kleuren. Sommige mensen (ook hierboven) noemen het soms lak of aflakken, maar meestal bedoelen ze vernis. Vernis vergeelt niet en geeft een bescherming tegen vuil. Helaas bied niets ook geen vernis (op een enkele specialistische vernis na) geen echte bescherming tegen (UV) licht. Als je goede verf gebruik (dat begint al bij studiekwaliteit als Amsterdam of Galeria) is deze getest op lichtechtheid en zullen wij dat niet meer meemaken dat de schilderijen verkleuren. Bij Action verf vrees ik het ergste........

Ja inderdaad, weer een lang verhaal...........

Ingeborg
Berichten: 423
Lid geworden op: di jun 29, 2010 11:31 am

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Ingeborg »

ik kan je volgen..ik dacht ook al zoiets, zeker ondertussen, en houd daarom ook vast aan minimaal goede studiekwaliteit zoals amsterdam standaard maar ga steeds meer over op Expert. de W&N is net te duur voor mij.

Gebruikersavatar
Laikipia
Berichten: 6258
Lid geworden op: ma mar 30, 2009 4:46 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Laikipia »

Galeria is ook een goed merk :) (zelf heb ik amsterdam, hier in de buurt makkelijk verkrijgbaar :) )
Benieuwd naar mijn geklieder? Ga naar http://pastellum.nl/ of http://www.lisa.exto.nl
En hier is mijn facebook pagina: https://www.facebook.com/Pastellum

Gebruikersavatar
dheusden
Berichten: 7820
Lid geworden op: zo feb 13, 2011 12:58 pm

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door dheusden »

:idea: Waarom Expert van Amsterdam, echt niet nodig! Ik heb dit getest.
Het enige voordeel is dat het duurder is, en dit voordeel is voor de verkoper.
De rest zijn verkoop praatjes. Van galeria zijn de penselen heel goed maar wel duur in vergelijking met andere merken. Maar hier moet je niet op bezuinigen.

Gebruikersavatar
Rebecca
Berichten: 1509
Lid geworden op: ma nov 13, 2006 5:28 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door Rebecca »

Getest waarop? Pigmentgehalte? Levensduur? Ik denk dat er toch zeker wel een verschil in de samenstelling zit. Wil niet zeggen dat ik het altijd nodig vind om de duurdere merken aan te schaffen. Maar het zal allemaal wel zijn nut hebben.

alfa
Berichten: 45
Lid geworden op: di apr 27, 2010 8:40 pm
Contacteer:

Re: goedkoop acrylverf, nadelen?

Bericht door alfa »

dheusden schreef::idea: Waarom Expert van Amsterdam, echt niet nodig! Ik heb dit getest.
Het enige voordeel is dat het duurder is, en dit voordeel is voor de verkoper.
De rest zijn verkoop praatjes. Van galeria zijn de penselen heel goed maar wel duur in vergelijking met andere merken. Maar hier moet je niet op bezuinigen.
:?: :?: :?:
Test maar eens een kleur als cadmium geel, cadmium oranje of cadmium rood, dat zijn de enige goed dekkende (!) geel, rood, oranje. Ook lekker intens zijn deze. Dat deze kleuren (met cadmium) duurder zijn dan goedkoper alternatieven kan je checken door de prijs van cadmium pigmenten te bekijken (in de betere verf winkel te koop) Cadmium is zo 5 keer zo duur, als je er dan ook nog eens 2x zo veel van in een tube doet, is het logisch dat de verf duurder is, toch?
Neemt niet weg dat een ieder kan kiezen wat hij wil! :wink:
Met die penselen ben ik het helemaal een die van galeria (winsor & newton) zijn super (voor acryl) :D

Plaats reactie