Non-Toxische Studio

Stel hier je vragen over te gebruiken technieken of materialen (olieverf, acrylverf etc.) of geef zelf de beste Tips&Tricks

Moderators: AtelierBrigitte, Laikipia, Mariska, nancy_kelpie, Skarbog

richard
Berichten: 108
Lid geworden op: do sep 23, 2010 9:41 pm

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door richard »

Dat staat ook bij het blik:
Het oplossend vermogen van deze terpentine is door het ontbreken van de aromaten anders.
Dit is een aromaat arme terpentine.. Dit oplosmiddel bevat dus geen benzeen, tolueen of xyleen.
Niet zo goed is ook 'anders'.
Maar voor in een studentenkamertje, als je er ook wil wonen en moet slapen lijkt het me niet erg prettig en gezond als je de hele dag in de lucht van terpentijn en terpentine zit.

Cederzo
Berichten: 83
Lid geworden op: zo mar 29, 2015 4:29 pm

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door Cederzo »

Nuja, Gamsol wordt door de meerderheid van de hedendaagse realistische topschilders in de Verenigde Staten gebruikt en aanbevolen, dus slecht zal het zijn werk niet doen.

ANTONI
Berichten: 655
Lid geworden op: do jan 15, 2015 8:23 pm
Contacteer:

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door ANTONI »

Als je werkelijk zo top bent en beschikt over 1 of meerdere grote ateliers met goede ventilatie dan behoef je je niet druk te maken over terpentijn en white spirit. Dan maak je reclame voor bepaalde producten waarvoor je wordt betaald met b.v. gratis kwasten en verf. Zelfs ik heb meermaals producten toegezonden gekregen.
Trek je eigen plan en laat je niet intimideren door anderen.
Als ik problemen met gezondheid zou hebben dan was de keus gauw gemaakt. Dan ga ik absoluut voor een verf als Cobra. Wat is er goedkoper en beter voor gezondheid als verdunning c.q. spoeling dan water
Een vrijenblije groet van
ANTONI

http://www.antoni-art.nl

Jonne
Berichten: 3395
Lid geworden op: vr mei 23, 2008 8:32 am

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door Jonne »

Ik werk met shellsol (ook omdat ik niet steeds in terpentijndamp wil zitten) en dat bevalt op zich prima. Ken er meerdere die met gamsol werken en ook goede ervaringen hebben.

ANTONI
Berichten: 655
Lid geworden op: do jan 15, 2015 8:23 pm
Contacteer:

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door ANTONI »

Het is een keuze,Jonne. Maar soms is er geen keuze. Gewoon lekker doorgaan.
Een vrijenblije groet van
ANTONI

http://www.antoni-art.nl

Jonne
Berichten: 3395
Lid geworden op: vr mei 23, 2008 8:32 am

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door Jonne »

Wat je zegt, je eigen plan trekken... Wellicht prioriteiten stellen of hier en daar wat water bij de wijn doen. Ik vind het wel prettig dát er alternatieven zijn en sommige risico's wat beperkt kunnen worden voor wie daarvoor wíl kiezen.

Gebruikersavatar
MariaM
Berichten: 11
Lid geworden op: za nov 12, 2016 9:05 pm
Contacteer:

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door MariaM »

Een aantal jaar geleden ben ik volledig overgeschakeld op Cobra watervermengbaar, vanwege de oplosmiddelkwestie, maar nu vond ik dit op de website van mijn lokale winkel: https://www.artsandcrafts.nl/product-ca ... n-for-oil/
Misschien is dit de "oplossing"? Zelf wil ik eigenlijk ook graag weer met de reguliere olieverf gaan werken.

Gebruikersavatar
Piet Br
Berichten: 63
Lid geworden op: ma feb 01, 2016 4:04 pm
Contacteer:

Re: Non-Toxische Studio

Bericht door Piet Br »

In je atelier (olieverf) gebruik je oplosmiddelen, oliën en toevoegingen zoals harsen en balsems.
Als oplosmiddel voor het uitspoelen van kwasten/penselen is terpentine geschikt. Maar terpentine bevat vluchtige aromaten (BTEX) en die zijn carcinogeen (kankerverwekkend). Er wordt ook aromatenvrije of aromaten arme terpentine verkocht. Het aandeel aan aromaten is nog steeds zo'n 50% van de gewone terpentine. Je kunt uitwijken naar Shellsol, een product dat restaurateurs gebruiken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van zest-it dilutend & brush cleaner.
Die vluchtige BTEX aromaten stinkstank in je atelier komt daar vooral als je terpentine gebruikt in je medium en het zo op je doek terecht komt. Een lekker groot oppervlak om te verdampen! Tevens als je schoongespoelde kwasten afveegt met doeken of papier en dat in een open prullenbak deponeert. Gooi daarom je lappen en papier steeds direct in een prullenbak met deksel en voetpedaal en leeg dat ding na het schilderen. Gebruik een jam-pot met deksel voor het spoelen van je penselen. Direct het deksel er weer op.
In je schildermedium wordt als verdunner/oplosmiddel meestal gomterpentijn gebruikt. Ook dat spul ruik je goed en is heel slecht voor je gezondheid. Vervang dat eens door zest-it dilutant & brush cleaner. Oliën in het medium en op het doek, die ruik je niet. Harsen zoals dammar los je op in zest-it, niet in gomterpentijn. Kijk, en zo is het best vol te houden in het atelier.
https://www.pieterbroertjes.nl
SCHILDEREN MET OLIEVERF
DOOR EEN SCHILDER ... VOOR EEN SCHILDER

Plaats reactie