Huisregels forum

Ben je nieuw? Lees dan de forumregels even door en stel je even voor!
Forumregels, hoe plaats ik een afbeelding of foto etc.
Ook vind je hier de FAQ!

Moderators: AtelierBrigitte, Administrator

Gesloten
Gebruikersavatar
AtelierBrigitte
Berichten: 10468
Lid geworden op: do sep 23, 2004 9:54 am
Contacteer:

Huisregels forum

Bericht door AtelierBrigitte »

Forumregels

Heb respect voor elkaar
Dit forum is bedoeld om gezellig met mede-geïnteresseerden te praten over tekenen en schilderen in al zijn facetten. Hou het daarom gezellig en ga niet over op scheldpartijen en speel ook niet rechtstreeks op de man. Racistische opmerkingen of andere opmerkingen waarmee je mensen kunt kwetsen (geaardheid, leeftijd, geloof, uiterlijk etc.) zijn ook niet toegestaan. Lok daarnaast ook geen reacties of ruzies uit (geen ruzie zoeken).

Iedereen heeft zijn of haar eigen ervaring met materialen, wijze van aanpak of opbouw van een tekening/schilderij etc., val daarom iemand niet aan als jij er een andere mening over hebt. Discussies met (onderbouwde) argumenten zijn uiteraard toegestaan.

Bij grove incidenten of overtredingen van de forumregels, ga dan niet als gebruiker op het forum openlijk hier over in discussie, hoe groot de verleiding soms ook is. Rapporteer het betreffende item bij de beheerder of één van de moderators door op het uitroepteken (rechtsonderaan in elk bericht) te klikken of via PM/PB.
Bij onjuist (grof) gedrag of uitlokking op het forum, krijg je van één van de moderators eerst een waarschuwing. Bij herhaling, wordt je account voor een maand geblokkeerd (afkoelingsperiode), er volgt dus geen tweede waarschuwing. Indien na de afkoelingsperiode het gedrag niet is verbeterd, wordt je account gedeactiveerd.

Onderwerp plaatsen
Iedereen is vrij om een topic te openen. Plaats deze in het subforum waar het van toepassing is en vermeldt duidelijk in de onderwerpregel waar het over gaat (niet een te algemene omschrijving en zorg voor een korte en bondige titel). Voordat je een nieuw onderwerp opent - dit geldt met name voor vragen- is het verstandig eerst rond te kijken of de vraag al niet eerder geplaatst is. Gebruik hiervoor de zoekfunctie, dit om te voorkomen dat dubbele topics lopen dan wel dat forumleden die al wat langer op dit forum actief zijn, voortdurend dezelfde antwoorden moeten geven.

Wil je een werk laten zien? Plaats dan geen link naar een externe site, maar gebruik de IMG-codes om het plaatje direct te kunnen laten zien op het forum. Klik hier voor hoe je een plaatje post.

Informatie bij je geplaatste werken
Als je een werk van jezelf plaatst, vermeld er dan meteen bij met welk materiaal het is gemaakt, op welk soort papier/doek en hoe groot het is. Als het kan, dan ook graag een indicatie van de tijd die je er aan besteed hebt.

Bij een update van een eerder gepost werk, open dan niet een nieuw topic maar voeg deze toe aan de reeds eerder geopende topic. Dit om de discussie over één en hetzelfde werk binnen één topic te houden en het forum overzichtelijk te houden. Op deze wijze is het ook voor de forumleden makkelijker om de progressie van je werk te volgen. Mocht je de titel van je topic gewijzigd willen hebben, dit kan tot 48 uur na plaatsing van je bericht. Alleen in bijzondere gevallen kun je na 48 uur de titel door een modje laten veranderen. Dien hiervoor een verzoek in bij één van de modjes.

Copyright
Op het werk van anderen rust het copyright. Dit houdt in dat tekeningen, schilderijen, foto's en wat dan ook die door anderen zijn gemaakt, altijd beschermd zijn door het copyright. Ook al staan de tekeningen/foto's etc. op internet, dat wil niet zeggen dat ze door iedereen te kopiëren en zonder toestemming te gebruiken zijn (indien de auteur meer dan 70 jaar overleden is, dan vervalt het copyright).

Als je een werk publiceert waarbij je een afbeelding van een derde hebt gebruikt (bijvoorbeeld een foto of tekening/schilderij van iemand anders, van het internet), dan is het volgens het copyright niet toegestaan dat je een kopie[*][/color] van dit werk plaatst op een website, of waar dan ook. Het maakt niet uit of je wel of niet van plan bent om dit werk te verkopen. Je maakt het werk toegankelijk voor anderen, en dat is volgens de wet het exclusieve recht van de maker van het oorspronkelijke kunstwerk. Naamsvermelding is niet afdoende. Je moet toestemming hebben van de oorspronkelijke maker. bron: www.auteursrecht.nl

[*][/color] Met kopie wordt hier bedoeld, een tekening, schilderij of ander kunstwerk dat is gemaakt naar een fotoreferentie of 3D voorwerp waarop copyright rust, maar ook een 1:1 kopie of foto van het originele kunstwerk waarvan de maker nog niet 70 jaar of langer dood is.

Portretrecht
In aanvulling op het copyright is het portretrecht. Het portretrecht bepaalt dat je geen foto’s, getekende, geschilderde of gebeeldhouwde portretten mag publiceren zonder toestemming van de afgebeelde persoon. Ook al gaat het om een werk in opdracht.

Lees ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Portretrecht

(met het verstrekken van deze informatie omtrent copyright en portretrecht, pretenderen de beheerders en moderators van dit forum niet volledig te zijn dan wel alle wijsheid in pacht te hebben. Het is altijd de eigen verantwoordelijkheid van de forumleden zelf wat ze wel/niet openbaar maken op dit forum. De forumbeheerders en moderators kunnen hiervoor in geen enkel geval aansprakelijk gesteld worden)


Shockerend (expliciet naakt, sexueel, en (extreem) gewelddadig)
Soms kan bij kunstuitingen iets gemaakt worden dat door sommige mensen als shockerend ervaren kan worden, bijvoorbeeld extreem naakt of andere onderwerpen. In dat geval wordt je gevraagd om in je topictitel dit aan te duiden met de code [18+].
De titel komt er dan bijvoorbeeld als volgt uit te zien: [18+] <titel topic>

Voor de lezers van dit forum is dan duidelijk dat er dus iets te zien kan zijn wat ze aanstootgevend zouden kunnen vinden. Door de waarschuwing kan de gebruiker zelf bepalen of hij/zij het topic wil openen of niet, deze verantwoordelijkheid ligt dan bij de gebruiker.
Ook als een topic die niet gemarkeerd is, maar die door de moderators toch als shockerend wordt ervaren, kan deze code toegevoegd worden. Er is geen exacte grens aan te geven wat nu wel/niet shockerend is en in twijfelgevallen zullen de moderators achter de schermen dit overleggen en bepalen.

Gebruik van de quote knop
Graag de quote knop spaarzaam gebruiken, alleen als het echt nodig is. Eventueel kun je je bericht beginnen met [@naam] om iemand aan te spreken. Als de quote knop door iedereen heel veel gebruikt wordt, wordt het een beetje onoverzichtelijk en niet prettig leesbaar forum.

Reageren op meerdere mensen
Als op een werk van jou meerdere mensen reageren, en je wilt op alle reacties persoonlijk ingaan, doe dit dan in één reactie door middel van vaak de quote-knop te gebruik en even te knippen en te plakken. Het is even wat meer werk, maar je voorkomt dat er vijf berichten van jou achter elkaar in je topic komen. Het samenvoegen in één bericht is voor de overige gebruikers prettiger om te lezen.

Taalgebruik
Zoals eerder aangegeven, grof taalgebruik en schelden is niet toegestaan. Schrijf normaal Nederlands en gebruik ook zoveel mogelijk leestekens, zodat je tekst voor iedereen prettig leesbaar is. Probeer populaire afkortingen zoals "ff" (even) of "idd" (inderdaad) te voorkomen, niet iedereen kent deze afkortingen. SCHRIJF JE TEKSTEN NIET ALLEEN IN HOOFDLETTERS omdat het niet prettig leest en op internet wordt gezien als schreeuwen. 8R33Z4H-taal (of hoe het ook werkt of geschreven wordt) is eveneens NIET toegestaan.

Gebruik geen andere talen op het forum, Nederlands is de voertaal.

On topic blijven
Als je een antwoord op een gestelde vraag niet weet, antwoord dan ook niet met een zinloos bericht zoals 'Ik zou het niet weten'. Daar help je de topic starter echt niet mee. Ook bij vraag en aanbod, reageer alleen als je echt interesse hebt dan wel een inhoudelijke vraag hebt. Regel het desnoods via PM met de betreffende persoon.

Vraag en Aanbod / Vragen divers
Binnen Vraag en Aanbod kan en mag ieder lid materiaal aanbieden MITS dit niet op commerciële basis is. Reclame met commerciële inslag worden direct door de modjes verwijderd, zonder degene die het gepost heeft hiervan op de hoogte te brengen.

Voor de zogenaamde 'vaste' forumleden is er de mogelijkheid om ook eigen werken aan te bieden. Je bent een 'vast'forumlid als je voldoet aan het volgende:
- je moet minimaal 50 berichten hebben geplaatst op dit forum (50 keer alleen maar "oh wat mooi" telt niet mee);
- je moet minimaal een maand lid zijn van dit forum;
- je moet het auteursrecht hebben over het te verkopen stuk.

Plaats al je werken zo veel mogelijk in één topic - dus alle schilderijen in één topic - tenzij het dusdanig verschillende werken zijn (bijvoorbeeld beelden en schilderijen).
Indien je niet voldoet aan deze regels, wordt je post door de moderators verwijderd.

Binnen 48 uur na het posten van je topic, mag je het topic niet 'omhoog' halen door er zelf weer een bericht in te posten. Je moet de mensen de tijd geven om je topic te lezen.

Vraag en Aanbod mag niet gebruikt worden voor reclame of anderszins van (commerciële) bedrijven/instellingen/personen. Deze worden per direct door de moderators verwijderd.

Illegale sites/downloads of verwijzingen daar naar toe zijn niet toegestaan.

Stop spammer
Nieuwe aanmeldingen waarvan het IP adres op een zogenaamde 'Stop Spam' lijst staan, worden zonder opgaaf van reden verwijderd. Mocht je ten onrechte op die lijst staan, dan kun je bij de modjes een verzoek indienen om jouw specifieke IP adres toe te laten op het forum.

Marktonderzoeken/enquêtes
Ben je een student en wil je de forumleden vragen mee te werken aan een marktonderzoek, dan kan en mag dat onder de volgende voorwaarden:
• je opent een topic in Vraag/Aanbod: viewforum.php?f=16
• je geeft een duidelijke omschrijving van het doel van het onderzoek
• je mag de link naar de enquête maar één keer op het forum plaatsen (in het topic van Vraag/Aanbod)
Heb je speciaal voor dit marktonderzoek een nieuw account op dit forum aangemaakt, dan moet je topic door één van de modjes goedgekeurd worden. Het kan dus even duren voor het op het forum zichtbaar is.

Polls
Je mag een poll toevoegen aan je onderwerp, mits deze inhoudelijk iets met je onderwerp te maken heeft en echt iets toevoegt. Dus geen poll voor "Vind je mijn tekening mooi?". Dergelijke zinloze polls worden direct door de moderators verwijderd.

Games
Spelletjes zijn niet toegestaan. Deze worden direct gesloten of worden verwijderd. Er zijn al zat spelletjessites op internet.

Werven stemmen
Het werven van stemmen, voor verkiezingen in welke vorm dan ook en/of voor welk onderwerp dan ook, is niet toegestaan binnen dit forum (inclusief de gelijknamige Facebookgroep). Topics en/of berichten die hiervoor worden gebruikt, zullen zonder tegenbericht worden verwijderd.

Oude onderwerpen
Alle topics blijven in principe geopend, maar het is niet de bedoeling een oud onderwerp (waar al minimaal 3 maanden geen reactie meer op is gegeven) weer naar boven te halen door het plaatsen van een reactie, ook al is de verleiding groot doordat je als nieuw lid in een oud topic een prachtig werk ziet staan. Het naar boven halen van oude topics is alleen toegestaan als er inhoudelijks iets belangrijks te melden is.

Onderschrift
In je onderschrift kan en mag je alle teksten plaatsen die je wilt (mits het binnen de fatsoensnormen blijft). Zorg er voor dat het niet meer dan 5 regels in beslag neemt en het lettertype mag niet groter zijn dan het standaardlettertype (kleiner lettertype mag natuurlijk altijd). Kleur mag je gebruiken, maar maak het niet te bont: het moet leesbaar blijven. Smileys, foto's of andere afbeeldingen/plaatjes zijn niet toegestaan in je onderschrift omdat dit het forum erg onoverzichtelijk maakt. Dergelijke afbeeldingen worden direct door de beheerder verwijderd. Avatars in je profiel zijn wel toegestaan, deze mogen maximaal 80 x 80 groot zijn.

Reclame voor sites
Het is niet toegestaan reclame te maken voor commerciële sites, niet in een topic en ook niet in je onderschrift.
Je eigen site of weblog promoten door een nieuw topic hier speciaal voor te openen is niet toegestaan en wordt direct verwijderd. Je kunt wel een link van je eigen site (niet van een site van een ander) in je onderschift of in je profiel opnemen. Een link van je eigen site of weblog kan opgenomen worden in deze lijst
Linken in een bericht naar andere sites mag verder alleen als de link echt iets toevoegt aan het onderwerp (bijvoorbeeld uitleg over een bepaalde techniek of een voorbeeld van een onderwerp).

Gebruikersnaam wijzigen
Je kan/mag je gebruikersnaam 1x laten wijzigen door de administrator. Stuur daartoe een PM naar AtelierBrigitte (zie gebruikerslijst). Denk goed na over welke nieuwe naam je wilt hebben, want die wordt daarna niet meer gewijzigd ;)

Meerdere gebruikersnamen
Mocht je, om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld de eerste keer aanmelden of activeren ging niet goed), meerdere gebruikersnamen hebben aangemaakt, maar die gebruik je niet: laat dit weten aan info@schilderenenzo.nl zodat de "loze" gebruikersnamen verwijderd kunnen worden. Dit voorkomt een vervuiling van de database.

Account verwijderen
Een account verwijderen kan alleen als er zeer dringende redenen zijn. Een verzoek hiertoe moet gemotiveerd ingediend worden bij AtelierBrigitte (via PM). Het verwijderen van een account heeft namelijk (grote) gevolgen voor draadjes, waar 'rare gaten' in kunnen komen te staan, vandaar dat dit alleen bij hoge uitzondering gebeurt.

Foto's plaatsen
Je kunt foto's en afbeeldingen plaatsen op het forum. Om topics overzichtelijk te houden en om de pagina's snel te kunnen laten laden, zorg dan dat de foto's maximaal 800 px breed zijn (1.200 lang). Verkleinen van foto's kan via verschillende sites op het internet of met fotobewerkingsprogramma's. Quote ook geen foto's uit een eerder bericht, hierdoor laadt een topic erg traag.

In dit topic is uitgelegd hoe je een foto kunt plaatsen:
viewtopic.php?f=1&t=19709

Overige vragen of opmerkingen
Als je nog vragen of opmerkingen hebt, stuur dan een PB naar de moderator van dit forum.
Mocht je, om wat voor reden dan ook, geen PB kunnen versturen, dan kun je in noodgevallen een mail sturen naar de admin: info@schilderenenzo.nl

Credits
De hosting wordt gesponsord door Vimexx.
De basis van het thema is van: INVENTEA & Melvin García
Een aanvulling op de smilies komt van: www.freesmileys.org

Aansprakelijkheid
De beheerder(s), administrator(s) en moderator(s) kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden of aansprakelijk worden gesteld voor hetgeen geplaatst wordt op dit forum dan wel voor de inhoud van de berichten.
Kijk ook eens op mijn site AtelierBrigitte waar ik nu ook een blog bijhou.

---> volg mijn Facebook pagina!
--> Zoë heeft een eigen Facebookpagina!

Gesloten