Zie wat ik gevonden heb:
Retoucheervernis
Tijdens het schilderen kunnen ingeschoten plekken ontstaan; de verf slaat mat weg, de intensiteit van de kleur neemt af. Door de ingeschoten plekken (als ze handdroog zijn) zeer dun te behandelen met retoucheervernis komen glans en kleur weer terug. De vernis droogt in enkele uren en laat een poreuze film achter waarin een volgende verffilm zich kan hechten. Voor deze wijze van toepassing wordt retoucheervernis ook wel ‘tussenvernis’, ‘ophaalvernis’ of ‘uithaalvernis’ genoemd.
Tevens kan de vernis als voorlopige slotvernis worden aangebracht om het schilderij een egale glans te geven en als bescherming tegen vuil. Daar de vernis (in een dunne laag) poreus is, kan zuurstofopname en daarmee het droogproces van de verf doorgaan. Na volledige droging van de verf kan de slotvernis over de retoucheervernis worden aangebracht.
Het is van groot belang de retoucheervernis in alle gevallen zeer spaarzaam aan te brengen. Het oplosmiddel van de vernis kan bij overmatig gebruik de (nog niet droge) olie uit de onderlagen van de verf oplossen en aan de oppervlakte brengen. Als dit gebeurt, kan het schilderij vele maanden lang kleverig blijven en is dan een gewillige prooi voor de aanhechting van stof. Als voorlopige slotvernis is het dan ook aan te raden om enkele maanden te wachten met opbrengen.
van Echtenstraat 47a – 7902 EL – Hoogeveen – Tel. 0528 264151 –
www.onderdemolen.nl –
info@onderdemolen.nl???????
??Slotvernis
Olieverf droogt door opname van zuurstof, een chemisch proces. Nadat de verf geheel droog is zal dit oxidatieproces niet stoppen en treedt een verouderingsproces in werking. Op den duur kan dit zichtbaar worden als craquelé. Nadat de verf geheel droog is (bij normale laagdikte ± een jaar, bij zeer dunne lagen enkele maanden eerder, bij dikkere lagen meerdere jaren) is het dan ook raadzaam om een slotvernis aan te brengen. De zuurstofopname en daarmee het verouderingsproces wordt door een slotvernis afgeremd. Tegelijk wordt de uiteindelijke glansgraad bepaald en is de verf beschermd tegen atmosferische verontreinigingen.
Bij het aanbrengen van vernis dient rekening te worden gehouden met een aantal factoren.
De vernis en vooral het schilderij moeten op kamertemperatuur zijn. Als een schilderij van een koude ruimte naar een warme ruimte wordt verplaatst om het daar te vernissen, kan er door de temperatuurswisseling condensvorming optreden op de oppervlakte van het schilderij met als gevolg dat het ingesloten vocht een witte waas vormt. Bovendien zal de vernis minder goed hechten en wordt ook de kans op parelen van de vernis vergroot. Parelen of een mindere hechting kan ook op optreden als de verffilm erg gesloten is, omdat er veel bindmiddel (medium, olie) is toegevoegd. Om parelen of hechtingsproblemen te voorkomen is het raadzaam om het schilderij eerst met gewone terpentine af te nemen. Na verdamping van de terpentine kan de vernis worden aangebracht.
Talens Schilderijvernis glanzend bestaat uit een hars die opgelost is in een oplosmiddel. Voor de matte schilderijvernis is daar een matteringsmiddel aan toegevoegd. Bij het aanbrengen van een vernis dat matteringsmiddel bevat, moet de vernis in één richting worden aangebracht om uniforme matheid te verkrijgen. Dit geldt ook als een menging van glanzende en matte vernis wordt gebruikt in het geval een tussenliggende glansgraag gewenst is.
Ook mag in dat geval maar één laag worden aangebracht. Een goede vernis is namelijk altijd reversibel, d.w.z. dat hij altijd weer te verwijderen moet zijn in geval van bijv. restauratie. Dat verwijderen gebeurt met milde oplosmiddelen zoals terpentine of terpentijn. Omdat vernissen zijn samengesteld op basis van dezelfde oplosmiddelen, zou een droge vernislaag gedeeltelijk oplossen in een nieuwe laag. De verhouding hars- matteringsmiddel kan dan plaatselijk variëren met glansverschillen tot gevolg. Wordt de vernis niet verwerkt met een kwast maar met een spuitbus, dan kunnen wel meerdere lagen worden aangebracht.
?