Pagina 1 van 1

Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Do Jan 12, 2017 8:13 pm
door Osumi
Ik ben momenteel bezig aan een portret tekening van mijn beide ouders die ik op mijn vaders verjaardag cadeau wil doen, ik ben nog maar net aan het portrettekenen en vind eerlijk gezegd dat het aardig lukt, ik heb zeker nog veel te leren daarom ga ik oefenen en nog eens oefenen en kijken. Intussen heb ik al wat door hoe het menselijk hoofd in elkaar zit. Ik zette de portret van mijn moeder op een fb pagina. Ik kreeg er de tips met een raster te werken of te doortekenen, het is het eindresultaat dat telt.. Maar k wil een portret tekenen, geen foto handmatig kopiƫren. Ik vind dat het voldoening geeft om uit de hand te tekenen. Hoe tekenen jullie?

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Do Jan 12, 2017 11:26 pm
door richard
Ik schilder, maar als verhoudingen een belangrijke rol spelen zoals een portret gebruik ik ook een raster. Dat is overigens helemaal geen schande. De oude meesters gebruikten ook allerlei hulpmiddelen om nauwkeurig te werken, tekenrasters of zelfs een camera obscura.
Maar oefenen door goed kijken en de verhoudingen juist op papier te krijgen maakt je natuurlijk wel vrijer en geeft ook meer spontaniteit in het werk. Probeer een goede balans te vinden.

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Do Jan 12, 2017 11:28 pm
door ANTONI
Je gaat natuurlijk uit van een standaard, ook al is dat in gedachten. Dan schets je de afwijkingen.
Het vereist natuurlijk wel enige ervaring om zo maar een portret te maken naar levend model. Het advies om met een raster te werken c.q. een foto te kopieren is helemaal niet verkeerd.
Daardoor zie je zeker als beginneling snel wat de afwijkingen zijn.

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Do Jan 12, 2017 11:44 pm
door richard
Het resultaat af en toe in een spiegel bekijken wil trouwens ook wel helpen om snel de foutjes er uit te halen.

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Vr Jan 13, 2017 4:53 pm
door Osumi
In de spiegel bekijken raadde toen ook iemand me aan. En idd dan zie je veel dingen die je eerder niet opvielen (mij toch :p ) ik ben nu bezig aan rasters te maken, ik dacht dat dat door tekenaars niet gedaan werd omdat het 'makkelijk' is, maar tzal wel beter gaan. Een portret is echt mooi als t gelijkend is en als de mond enkele mm verkeerd staat en de neus enkele mm te smal krijg je een ander gezicht .. K ga aan de slag. Als ik wat meer ervaring heb kan ik nog steeds in de toekomst zonder raster tekenen als ik dat zou willen. Danku voor de reacties

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Vr Jan 13, 2017 6:12 pm
door desiree
Osumi, het helpt ook als je je vorderingen hier plaatst.
Dan kunnen ervaringsdeskundigen meekijken en je (als je dat wilt)
van tips voorzien.

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Za Jan 14, 2017 1:43 pm
door Osumi
Ik ga zeker een tekeningetje posten!
Ik heb momenteel al een raster gemaakt en de vorm van het gezicht en plaats van ogen, mond enz geplaatst en k vond het eigenlijk erg saai, die raster te tekenen enz maar k zag wel meteen men fouten als k het naast men vorige tekening legde dus is wel goed om te leren, wordt vevolgd .. ;-)

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Zo Jan 15, 2017 10:03 am
door desiree
Ik kijk ernaar uit ;)

Re: Portret-Met een raster tekenen

Geplaatst: Ma Jan 16, 2017 9:18 am
door Pluis1969
Ik zat altijd elk puntje met een lineaal na te meten om vervolgens de puntjes weer met elkaar te verbinden. dan ben je ook een aantal dagen bezig met een schets voor je uit kan gaan werken. Na een keer een tekencursus te hebben gevolgd heb ik geleerd om met hulplijnen te werken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de lineaal er thuis nog wel aan te pas komt om sommige puntjes even op te meten, zodat ik zeker weet dat de ogen enzo op de juiste plek en afstand staan.
Door hier op het forum foto's te plaatsen leer je ook erg veel. Ik ben er in ieder geval heel erg door gegroeid.